Adriana Pălăceanu: Pictura este un har

Am remarcat cu mare plăcere, la unul dintre Saloanele Asociaţiei Artiştilor Plastici din Bucureşti din Pavilionul B al Parcului Herăstrău, trei lucrări semnate Adriana Pălăceanu. Nu întâmplător, desigur, cele trei tablouri erau primele din expoziţie, ca să înţeleagă omul ceva când intră în galerie. Desenul, abordarea cromatică, perspectivele, toate aceste elemente definitorii pentru un tablou autentic sunt bine conduse de o mână sigură.

Adriana Pălăceanu s-a născut în comuna Broşteni, judeţul Vrancea. A absolvit Institutul Politehnic Bucureşti, Facultatea de Metalurgie. Dar, pentru Adriana Pălăceanu artele vizuale au reprezentat mereu un miraj irezistibil. Astfel, face studii libere de pictură. Primele îndrumări în artă plastică le primeşte ca elevă a Liceului Teoretic Al. I. Cuza din Focşani, de la profesorul pictor Elena Ştefănescu. Din punct de vedere al tehnicii, a realizat foarte reuşite tablouri în ulei pe pânză şi carton, precum şi icoane pe lemn.

Din anul 1999 este membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici Bucureşti, fapt care a contribuit în mod esenţial în evoluţia artistică, în definirea stilului propriu, prin participarea la numeroase expoziţii şi concursuri. Expoziţiile sale au fost deschise în Bucureşti; personale: la Cercul Militar Naţional în anii 2002, 2004 şi 2012, expoziţii colective: la Galeriile ARTAS din Piaţa Rosetti nr. 2, Sala Dalles în anii 2000, 2001; Galeria Primăriei sector 2, în 2004; Casa de Cultură Friedrich Schiller, în 2006; Ateneul Român, în 2009; Casa de Cultură Mihai Eminescu; Galeria Herăstrău şi Teatrul Foarte Mic. Are lucrări în colecţii particulare în ţară şi străinătate, la Cercul Militar Naţional Bucureşti, în  Statele Unite ale Americii, Canada, Germania, Franţa, Israel şi Croaţia.

Adriana Pălăceanu este laureată a concursurilor anuale de pictură marină, organizate de Liga Navală la Cercul Militar Naţional Bucureşti în anii 2003, 2004, 2006, 2007. Tot aici a obţinut Premiul III, în 2010, şi Menţiune, în anul 2008.

Pictura este un har. Cine are talent în pictură nu se mulţumeşte să privească o imagine frumoasă şi să se bucure de ea. El simte nevoia să o redea, dar prin ochii proprii, să o echilibreze din punct de vedere al formei, culorii, contrastului, să extragă din realitatea vizuală o esenţă. În concluzie, pictura este o chemare, spune Adriana Pălăceanu. O întreb ce doreşte să lucreze în 2013. În anul 2013, dacă sunt sănătoasă, aş vrea să insist pe acuarelă. Este o tehnică grea, dar cu multe posibilităţi de exprimare. Este diafană şi veselă. Am nevoie de aşa ceva. Nu promit, dar îmi doresc. Va depinde de inspiraţie.

Discretă şi sensibilă, Adriana Pălăceanu este o figură aparte printre colegii de la Asociaţia Artiştilor Plastici din Bucureşti. Îi dorim din toată inima sănătate şi să poată deschide expoziţiile la care visează în 2013 şi în anii viitori!

Aristotel BUNESCU

Acest articol a fost publicat în Invitaţiile Doamnei Pictura. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s